“Descopera-ti pasiunea in IT” este cel mai mare program comunitar de educatie practica dedicat liceenilor, dezvoltat prin contributia comuna a mediului scolar/academic, de business si reprezentanti ai comunitatii locale. Sprijina tinerii in cea mai importanta etapa formativa, oferindu-le atat o perspectiva asupra carierei in IT cat si repere de baza in procesul dezvoltarii personale, precum: familiarizarea cu “munca in echipa”, asumarea de roluri si responsabilitati, dezvoltarea abilitatilor de leader, incurajarea inovatiei si stimularea spiritului antreprenorial.


Inscrierea

Daca esti elev in una din scolile partenere D.P.I.T., te poti inscrie in program prin intermediul profesorului de informatica de la clasa.
Perioada stabilita pentru inscriere este luna februarie.


Selectia

Fiecare scoala partenera organizeaza selectia elevilor participanti. Profesorul tau iti va comunica criteriile de selectie, perioada in care se organizeaza aceasta, si te va sprijini cu informatii in cazul unor nelamuriri.


Formarea echipelor

Formeaza-ti o echipa din 5 membri: un coleg din clasa a IX-a, unul din a X-a, unul din a XI-a si doi la alegere (IX-XII); printre coechipieri, sa fie minim o fata. Alegeti un nume pentru echipa si un teamleader.

 


Practica

Companiile de IT partenere va ofera suport pentru a invata sa realizati o aplicatie “cap-coada”. Veti petrece practic 1-2 ore/saptamana in contact direct cu mediul de lucru real dintr-o firma de IT.
Programul de practica il stabiliti impreuna cu mentorul, in functie de disponibilitatea lui si a membrilor echipei voastre.


Mentorii

Fiecarei echipe i se aloca un mentor – developer in firma de IT partenera. Mentorul va indruma in organizarea echipei, in stabilirea rolurilor si responsabilitatilor si in planificarea activitatilor necesare dezvoltarii aplicatiei familiarizandu-va cu procesele moderne de project management.


Alegerea temei proiectului

Consultandu-va cu mentorul, identificati o problema a comunitatii pe care o puteti rezolva impreuna cu echipa, cu ajutorul unei aplicatii realizate de voi. Tema proiectului poate fi din domeniul stiintific, social, cultural, literar etc., cu singura conditie sa nu promoveze sexul, discriminarea sau violenta de orice fel.

 


Realizarea aplicatiei

Puteti alege sa dezvoltati aplicatia utilizand orice limbaj de programare doriti si pe care l-ati agreati in echipa impreuna cu mentorul, dar atentie!, veti realiza singuri aplicatia! Rolul mentorului nu este de a va “invata cod” (sau de a-l scrie in locul vostru!), ci de a va ghida oferindu-va solutii tehnice, precum materiale si instrumente de lucru care sa va ajute.
Aveti la dispozitie ~6 luni sa realizati aplicatia propusa.


Training-urile

Poti opta sa participi la o serie de cursuri si workshop-uri tehnice si de soft-skills: Antreprenoriat, OOP, BD, QA, Tehnologii Web, Comunicare, Lucru in echipa, PM, Agile, Presentation Skills, Leadership etc. Topicurile prezentate au scopul de a furniza concepte importante in dezvoltarea personala si cele tehnice de baza necesare in realizarea unei aplicatii.


Absolvirea programului

Diploma de absolvire a programului “Descopera-ti pasiunea in IT’ se acorda membrilor echipelor care au finalizat programul prin sustinerea proiectului si participarea la concursurile editiei.Concursurile

Te poti inscrie cu echipa sa participati la concursurile organizate in ultima luna a programului. Este o excelenta oportunitate de a va testa competentele dobandite, atat personale cat si cele de echipa.
In punctajul final obtinut de echipa, pondera cea mai mare o are rezultatul realizat la Concursul de proiecte, dar conteaza si rezultatele obtinute de membrii echipei la Concursurile individuale.


Premiile

Cele mai bune proiecte, dar si cele mai bune rezultate obtinute la concursurile individuale, vor fi premiate in cadrul Festivitatii ce marcheaza incheierea programului.
In prima parte a evenimentului sunt inmanate diplomele de absolvire celor care au reusit sa-si transpuna ideile in realitate finalizand programul si, daca te numeri printre ei, vei fi invitat sa-ti prezinti proiectul la Expozitia de aplicatii D.P.I.T.


Expozitia aplicatiilor

Ai ocazia sa-ti faci cunoscute idea si produsul dezvoltat prin participarea la Expozitia aplicatiilor D.P.I.T., care ofera proiectelor vizibilitate in mediul de business si media, la eveniment fiind invitati reprezentanti ai firmelor de IT, ai mediului academic si comunitar dar si principalele trusturi media.
Daca visezi la o cariera de succes in IT, felicitari – esti pe drumul cel bun!