Descopera-ti pasiunea in IT – 2016


 

In 2016 “Descopera-ti pasiunea in IT” a devenit cel mai mare programul comunitar de mentorat si educatie practica dedicat liceenilor, atat din punct de vedere al resurselor umane implicate si al perioadei de desfasurare, cat si al colaborarii dintre cei 15 parteneri si sponsori din mediile de business IT, academic, invatamant preuniversitar si comunitate: FORTECH, AROBS Transilvania Software, NTT DATA Romania, NetMatch, Primaria si Consilului Local Cluj-Napoca, Consiliului Judeţean Cluj, partenerii educationali – Facultatea de Matematica-Informatica / Universitatea “Babes-Bolyai’, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj, Liceul Teoretic “Avram Iancu”, Colegiul National “Emil Racovita”, Liceul de Informatica “Tiberiu Popoviciu”, Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu”, Colegiul National “Mihai Viteazul” Turda –, si partenerii media Transilvania Reporter si EduNews.

Editia 2016 a programului, in cifre:

  • perioada de desfasurare: 7 luni (martie-septembrie)
  • 101 absolventi
  • 20 de echipe
  • 20 de mentori din 4 firme de IT
  • 720 de ore de practica si mentorat
  • 20 de aplicatii realizate

  • 148 de ore de training-uri: Antreprenoriat, OOP, Baze de date, Algoritmica, Tehnologii Web, Java, Quality Assurance, Project Management, Comunicare, Lucru in echipa, Prezentation Skills etc.
  • 18 traineri
  • 20 de echipe participante la concursul de proiecte
  • 12 membri in comisiile de evaluare
  • 43 premii acordate
  • 5 340 euro premii în sume de bani
  • 7 000 euro=valoare totală premii acordate
  • 2 echipe (11 elevi) au primit sustinerea firmelor de IT sa continue mai departe dezvoltarea aplicatiilor


Castigatorii Concursurilor editie 2016


Premiul I
– Echipa Glipse de la Colegiul National ”Mihai Viteazul” Turda: Cristurean Roxana, Bratu Andrei, Miron Danut, Popa Adrian si Dan Tudor
– mentor: Bogdan Sturza (FORTECH)
– aplicatia: ”Lockee” – este o solutie IoT bazata pe hardware (Arduino), o aplicatie de Android si portal web. Pe scurt, o incuietoare universala controlata remote de pe platformele mentionate, cu conexiune prin internet, cu facilitațt de register, login, partajare a lacatelor – default sau pe o perioada de timp -, si alte features.
– premiul acordat = 10 500 lei/echipa (2 000lei/elev + 500 lei pentru mentor)

Premiul II
– Echipa ”numa’Asamblare” de la Liceul de Informatica ”Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca : Gatea Andrei, Pascalau Ioan, Pop Daniel, Hetea Ioana, Hiristea Elena
– mentor: Alexandru Kovacs(FORTECH)
– aplicatia: ” VOMPi (Voice Of Modern People)” – este o platforma menita sa usureze procesul de votare atat la nivel de natiune, cat si local, la nivel de scoala sau corporatie. Cu VOMPi, poti realiza o campanie de alegere a presedintelui consiliului elevilor din liceu sau vota la alegerile prezidentiale, din canapeaua de acasa, printr-un singur click!
– premiul acordat = 7 500lei/echipa (1400lei/elev + 500 lei pentru mentor)


 

Premiul III
– Echipa ” THE HAPPY CODERS” de la Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj- Napoca: Moldovan Ovidiu, Armanca Darius, Rosescu George, Chirtos Cristi, Durcau Oana
– mentor: Dan Precup (AROBS Transilvania Software)
– aplicatia: ” DjShuffle” – O aplicatie inovativa in ceea ce priveste muzica si socializarea. “Choose your own music. Be the Dj.”
– premiul acordat = 4 500lei/echipa (800lei/elev + 500 lei pentru mentor)

Premiul special FORTECH
– Echipa ” QSOFT” de la Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj- Napoca: Hornai Vlad, Horhat Razvan, Rusu Raul, Sabadus Alexandru, Birtocian Ada
– mentor: Gabriel Enache (FORTECH)

– aplicatia: ” YouPizza ” – este o aplicatie mobile dezvoltata special pentru iubitorii de pizza. Cu o interfața usor de utilizat, puteti alege dintr-o gama variata de ingrediente. Va oferim posibilitatea sa creati totul pornind doar de la blat sau va sugeram cateva template-uri simple pe care sa le personalizați. In final, comanda va satisface perfect dorinta d-voastra, atat din punctul de vedere al pretului si al restaurantului, dar mai ales al ingredientelor.
– premiul acordat: SmartWatch Pebble pentru fiecare elev


 

Premii speciale AROBS Transilvania Software
1. Echipa ” GO3M” de la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” Cluj- Napoca: Tomoioaga Ionela-Madalina, Ghilea Georgiana, Coman Octavian, Muresan Bogdan, Stan Madalina
– mentor: Mihai Olteanu (AROBS)
– aplicatia: ” GoPurple ” – este un joc in care player-ul da cu zarul, inainteaza un anumit numar de pasi in cazul in care intalneste un Bonus si se întoarce in cazul unei capcane. De asemenea, jucatorul isi poate personaliza pionul respectiv sau alege dimensiunea tablei de joc.
– premiul acordat: ochelari pentru realitate virtuala – Noon VR, pentru fiecare elev
2. Echipa ” Scorpions” de la Liceul de Informatica ”Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca: Gocan Dan, Martis Vian, Negrusa Sergiu, Prundus Vlad, Baltaretu Ana
3. mentor: Mihai Mocanu (AROBS)
4. aplicatia: ” Scorpion ” – Aplicatie de tip web care vine in ajutorul persoanelor de orice varsta care vor sa-si petreaca timpul in oras si vor sa evite localurile pline. Scorpion ofera informatii in timp real pentru majoritatea localurilor din Cluj, despre numarul de mese libere precum si alte informatii si poze aferente acestuia.
5. premiul acordat: continuarea dezvoltarii aplicatiei in AROBS Transilvania

Premiul special NTT DATA Romania
– Echipa ” The Flying Ducks” de la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” Cluj- Napoca: Trif Marina, Birle Alexandra, Chereji Iulia, Cotocea Eliza, Ruga Sorin
– mentor: Mihai Labo (NTT DATA Romania)
– aplicatia: ” EDUCKATION” – Aplicatia consta intr-un site cu scop educational care sa raspunda la nevoile elevilor de a-si exprima nelamuririle si curiozitatile cu privire la lectiile/materiile predate la scoala. Platforma le ofera posibilitatea de a pune intrebari si de a primi raspunsuri din cadrul comunitatii de elevi, motivandu-i pe acestia, printr-un sistem de puncte si rating, sa gaseasca raspunsuri si explicatii cat mai creative si originale la probleme intalnite la scoala zi de zi.
– premiul acordat = Raspberry Pies cu SD carduri incluse si power bank-uri pentru fiecare elev


 

Premiul special NetMatch
– Echipa ” Brainiacs” de la Colegiul National ”Emil Racovita” Cluj-Napoca: Bozdoc Ioana, Socaci Radu, Moise Adina, Muresan Tudor, Corutiu Andreea, Mitrea Alexandra
– mentor: Adam Gligor (NetMatch)
– aplicatia: ” Flashcards” – este o aplicatie web care te ajuta sa inveti printr-o tehnica numita “spaced repetition”: utilizatorul introduce o serie de intrebari si raspunsuri, iar aplicatia il ajuta sa-si verifice cunostiintele.
– premiul acordat = SmartWatch-uri XIAOMI pentru fiecare elev si continuarea dezvoltarii aplicatiei în NetMatch pentru inca un an.


Premii la Concursul de OOP
– Constantin Bogdan de la Liceul de Informatica ”Tiberiu Popoviciu” Cluj-Napoca
– Rusu Andrei de la Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj- Napoca
– premiul acordat = 500 lei ( 250 lei/elev)
Premiu la Concursul de Algoritmica
– Trif Marina-Bianca de la Liceul Teoretic “Nicolae Balcescu” Cluj- Napoca
– premiul acordat = 500 lei
Premiu la Concursul de Typing
– Boar Antonio de la Liceul Teoretic “Avram Iancu” Cluj- Napoca
– premiul acordat = 500 lei


 

Testimoniale

Suntem fericiti ca am reusit sa dezvoltam un program orientat pe termen lung, ușor de replicat si cu efecte benefice la nivelul comunitatii” – Liliana Cazacu, managerul programului & Presedinte al Asociației D.P.I.T.

Educatia e singura cale prin care Romania poate sa-si protejeze viitorul. Ca firma romaneasca 100% , consideram ca investitia in noile generatii este o obligatie pe care trebuie sa ne-o asumam. IT-ul este o directie strategica pentru Romania si una care poate oferi tinerilor nostri satisfactii din toate punctele de vedere. Un astfel de program care sa potenteze efortul academic, reprezinta o initiativa necesara. Investitia in noile generatii e singura modalitate prin care se poate asigura sustenabilitatea sectorului de software din Romania in urmatorii 10-20 de ani. Ne bucuram ca o inițiativa precum «Descopera-ti pasiunea in IT» beneficiaza de increderea si angajamentul partenerilor din comunitatea locala. Rezultatele obtinute pana acum confirma relevanta unui astfel de proiect”, considera Calin Vaduva, CEO FORTECH, sustinator al programului “Descopera-ti pasiunea in IT” inca de la prima editie.

Este primul proiect in care mai multe companii de IT, [..] se aliaza si investesc in educatia practica a 100 de copii, care, speram noi, vor da tonul in inovatie peste cativa ani. Obiectivul nostru este sa ii punem la curent cu realitatile din industrie si sa le dezvoltam o gandire antreprenoriala, astfel incat sa fie capabili sa dezvolte o idee cap-coada, trecand-o prin toate filtrele necesare pana sa o aduca la stadiul de produs gata de lansarea pe piata. Cand sunt mai multi parteneri implicati, e mult mai usor sa duci un astfel de proiect pentru comunitate”, a spus Voicu Oprean, CEO al AROBS Transilvania Software, la deschiderea editiei 2016.

Liceenii, principalii beneficiari ai programului de educatie practica “Descopera-ti pasiunea in IT” vor avea posibilitatea de a experimenta in mod direct lucrul in echipa si atmosfera dintr-o companie de IT. Realitatea de business ne arata ca un proiect software este mult mai mult decat rezolvarea unui algoritm, oricat de complicat ar fi acesta. O intelegere mai buna a domeniului si contactul direct cu mentori experimentati poate contribui semnificativ la dezvoltarea elevilor si ii va ajuta in orientarea lor profesionala. Prin implicarea NetMatch in acest program dorim sa contribuim si noi, impartasind din propria experienta, la sprijinirea educatiei în IT. Consideram ca implicarea activa a cat mai multor companii in sprijinirea procesului educational are un efect benefic, crescand calitatea viitorilor absolventi”, a declarat Cristian Mates, COO NetMatch, sustinator al programului incepand cu editia 2016.

NTT DATA Romania s-a alaturat acestei actiuni “Descopera-ti pasiunea in IT” intrucat credem cu tarie in necesitatea implicarii firmei noastre in pregatirea si instruirea generatiilor tinere in tehnologia informatiei. IT-ul este si va fi o industrie de viitor si avem nevoie de colegi pasionati de IT care sa ne sprijine in dezvoltarea IT-ului in Cluj“, a declarat Diana Stanese, Senior Vice President, Head of HR, Marketing & Business Support Functions NTT DATA Romania.

Am evaluat 20 de proiecte, unii vor spune “oau, ce obositor”!. Nu! A fost inspirational. Din absolut fiecare proiect prezentat am ramas cu cate ceva: cu grija voastra fata de oras, fata de oamenii cu dizabilitati, cu ingrijorarea fata de sistemul de vot, cu a face o lume mai accesibila inclusiv prin modul in care iti comanzi o pizza sau iti rezervi masa la restaurant sau iti alegi muzica, idei absolut dragute. Alte proiecte au fost foarte slefuite tehnic si am fost impresionata de modul in care ati reusit sa invatati intr-un timp atat de scurt, dar si de modul in care v-au prezentat in fata comisiei”, sunt cuvinte adresate absolventilor – in cadrul Festivitatii de incheiere a editiei 2016 – de catre d-na Conf.dr. Simona MOTOGNA, Prodecan al Facultatii de Matematica si Informatica/U.B.B., presedintele Comisiei de jurizare a aplicatiilor si sustinator al programului incepand cu editia 2015.